Sea Ranger Service haalt financiering op voor herstel van biodiversiteit in de Noordzee

Sea Ranger Service heeft financiering opgehaald voor de bouw van een nieuw zeilschip om deze vanaf begin 2024 in te zetten op de Noordzee voor onderzoeksactiviteiten. Deze financiering komt van de Triodos Sustainable Finance Foundation, Nesec Ship Finance en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH). Het schip zal vanuit de Nederlandse en Britse overheden worden ingezet voor een verbeterd beheer van de Noordzee. Het zal ook betrokken zijn bij het herstel van zeegras, dat CO2 vasthoudt en een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit.

Wat de financieringsopzet uniek maakt, is dat het bedrijfsmodel van de Sea Ranger Service fondsinvesteringen en financiering in de maritieme sector mogelijk maakt vanuit de Triodos Sustainable Finance Foundation (beheerd door het Triodos Regenerative Money Centre), Nesec Ship Finance en PDENH. Zo kan een betere gezondheid van de Noordzee worden bereikt.

Jonge mensen opleiden en herstel biodiversiteit

De dubbele missie van de Sea Ranger Service is om jonge mensen op te leiden in een maritieme carrière en om de biodiversiteit in  de Noordzee te beschermen en te herstellen. Momenteel ligt op een werf in Hardinxveld-Giessendam de 24 meter lange zeilboot, die de wind gebruikt als primaire voortstuwingsmethode. Dit maakt dat het schip met een zeer lage uitstoot en op een goedkope manier, het noodzakelijke offshore-onderzoek en de diensten voor het herstel van de biodiversiteit uitvoert.

Wietse van der Werf, CEO en oprichter van de Sea Ranger Service, geeft meer details over de behoefte aan dit nieuwe schip: “We zijn zeer verheugd met deze financieringsovereenkomst. We hebben de afgelopen jaren via diverse overheidscontracten laten zien dat er een grote behoefte is aan de Sea Ranger Service om onze oceanen te behouden en doen herleven. Het is een groeiende markt om de effecten van klimaatverandering op onze zeeën te meten en de biodiversiteit te herstellen.”

Primeur Triodos Regenerative Money Centre en PDENH

Het nieuwe schip is een grote stap voor de Sea Ranger Service, omdat ze nu het natuurbehoudswerk en het opleiden van jongeren kan uitbreiden naar andere landen buiten Nederland. Voor een deel van de investeerders is het project een primeur gebleken. Voor Triodos Regenerative Money Centre en PDENH is het de eerste keer dat zij in een scheepsbouwproject investeren.

Thomas Ticheloven, Investment Manager van PDENH zegt: “Het is een combinatie van een duurzame aanpak, de gedrevenheid om sociale impact te maken én leidend te zijn in deze nieuwe markt. Deze combinatie maakt Sea Ranger Service aantrekkelijk voor ons om in te investeren.”

Het nieuwe schip zal naar verwachting vanaf begin 2024 in Nederland en het Verenigd Koninkrijk ingezet worden. Ga voor meer informatie over de Sea Ranger Service naar: www.searangers.org.