Duurzame coöperatie van start met steun PDENH

Sinds december 2020 investeert PDENH in de Amsterdamse zelfbouwwooncoöperatie De Warren. De coöperatie – die zo’n 50 leden telt – sloeg mede dankzij steun van PDENH op woensdag 12 mei de eerste paal van het gezamenlijke wooncomplex op het Centrumeiland in IJburg. Een mijlpaal voor De Warren, maar ook voor duurzaam en betaalbaar wonen in Amsterdam en Noord-Holland.

Wat begon in de zomer van 2016 als een wild idee om het heft in eigen hand te nemen om sociaal en duurzaam te wonen in Amsterdam, wordt in mei 2021 werkelijkheid. Na de winst in 2017 van de eerste tender voor wooncoöperatie ging De Warren aan de slag. Nu, na vier jaar ontwikkelen, start de bouw van de 36 sociale- en middeldure huurwoningen op Centrumeiland. De Warren is de eerste zelfbouwwooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam.

Duurzaam

Het complex van De Warren wordt uiterst duurzaam gebouwd: met houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen, een regenwaterbuffer systeem waardoor het pand rainproof is. Het gebouw wordt bovendien energiepositief met bijna 200 zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron, via het gebruik van energie-heipalen.

Alles aan het project past dan ook goed bij de doelstellingen van PDENH, zo beaamt gedeputeerde Zita Pels: “Via het fonds PDENH investeren we in projecten die ecologische, sociale en economische waarde toevoegen aan onze provincie. De Warren is bij uitstek een voorbeeld waarin alles samenkomt. Duurzaam gebouwd, betaalbaar, sociaal, met circulaire toepassingen. De Warren laat zien dat het kán. Daar dragen we als provincie dan ook graag aan bij.”

Lees hier het hele persbericht.