Update: voor €540 miljoen aan COL-aanvragen binnen

De aanvragen voor de Corona-OverbruggingsLening (COL) blijven binnenstromen. Sinds 29 april hebben 1.507 start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-ers een aanvraag gedaan voor een COL. Deze bedrijven vragen in totaal € 540 miljoen aan. Inmiddels zijn 311 aanvragen goedgekeurd. Deze zijn goed voor ruim €100 miljoen. Zo’n 50 procent van de aanvragen is nog in behandeling.

Het kabinet maakte woensdag 20 mei bekend dat er in aanvulling op een eerdere tranche van €100 miljoen nog eens €150 miljoen beschikbaar komt voor start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-ers. Gelet de grote hoeveelheid aanvragen is hier behoefte aan. Bedrijven kunnen via de COL-regeling een aanvraag vanaf € 50.000,- indienen en gebruik maken van gunstige voorwaarden. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen verstrekken de leningen. Aanvragen uit Noord-Holland worden behandeld door de samenwerkende partijen PIM-NH, Ontwikkelingsbedrijf NHN, PDENH, E3 partners, gemeente Amsterdam en het Innovatiefonds

Dashboard – 27 mei

AppThis Group uit Enschede ontving als eerste bedrijf een COL in Oost-Nederland. “We gebruiken de lening voor opvulling van de teruggevallen omzet en voor de laatste productaanpassingen in verband met de 1,5 meter condities bij onze klanten,” zegt Arjan Zwarteveen die samen met Andreas Weber het bedrijf runt.

Ook Qlayers uit Delft ontving een COL. Founder en CEO Josefien Groot: “De COL past perfect bij het soort bedrijf wat wij zijn. Een innovatieve startup met hoge kosten ten opzichte van de inkomsten. Dankzij de COL kunnen wij onze productontwikkeling afmaken en op tijd in de markt zetten.”

Start-ups en scale-ups

Bijna driekwart van de aanvragen is voor kleinere tickets tot € 250.000,-. Maar de 23 procent scale-ups die een COL-aanvraag hebben gedaan zijn wel goed voor circa de helft van het totaal gevraagde bedrag van €540 miljoen. Alle aanvragers tezamen vertegenwoordigen meer dan 15.000 banen.

Ruim een derde van de innovatieve bedrijven die een aanvraag heeft gedaan is actief op het gebied van softtech (platform, SaaS, AI), maar er zijn ook veel aanvragen vanuit medtech, life sciences, cleantech en hightech.